I detta blogginlägg tänkte vi titta närmare på verktyget som de flesta av oss använder på daglig basis för att kunna utforska det vida världsnätet. Hur har utvecklingen av webbläsaren sett ut från internets födelse fram till idag? Och varför kan en webbsida se så annorlunda ut beroende på vilken webbläsare man använder?
I begynnelsen
Året är 1991. Den första, och enda webbläsaren vid denna tidpunkt, tas fram av Tim Berners-Lee vid partikelfysiklaboratoriet CERN och heter WorldWideWeb. Den döps senare om till Nexus för att inte misstas med det egentliga world wide web.
1993 kommer Mosaic och är först med att kunna visa bild tillsammans med text. Den är skapad av University of Illinois’ National Center for Supercomputing Applications. Mosaic gick i graven för 23 år sedan men beskrivs som den första webbläsaren som på allvar började popularisera internet över världen.
1994 lanserar några av utvecklarna bakom Moasic sitt nya flaggskepp, Netscape Navigator.
Under mitten av 90-talet lanseras Microsofts första egna webbläsare Internet Explorer (1995). 1999 står det klart att Internet Explorer är ledande på marknaden.
2000-talet kommer…
…och internet är inte längre bara en fluga. Detta förstår bland annat Apple som 2003 kommer ut med sin första webbläsare, Safari. Safari är speciellt framtaget för Macintosh-datorer som tidigare hade haft Netscape Navigator som standardwebbläsare.
Ur askan av Netscape föds Mozilla som lanserar Firefox 2004. Firefox är open-source (öppen källkod) och blir förstahandssvaret bland de användare som tycker att Internet Explorer är otillfredsställande när det kommer till integritet och användarvänlighet. Firefox lyckas 2005 att knipa åt sig andraplatsen på listan över de mest använda webbläsarna.
2008 kommer Googles Chrome och lyckas under de kommande sex åren knippa åt sig första platsen bland de populäraste webbläsarna.
Hur ser det ut idag?
Enligt statistik från januari 2020 och W3Counter’s Browser Share innehar Chrome 58.2% av marknaden, följt av Safari (17.7%) och Internet Explorer & Edge (7.1%).
”Varför skiljer sig min hemsida åt i olika webbläsare?”
En stor utmaning som webbutvecklare är att få en hemsida att fungera och visualiseras likadant i olika webbläsare. Det som avgör hur en hemsida presenteras beror på hur den aktuella webbläsaren är skapad för att tolka den. Skulle man till exempel be tre olika konstnärer att måla av exakt samma motiv så skulle deras tavlor fortfarande skilja sig åt i vissa detaljer. De olika webbläsarna har olika standardinställningar som kan påverka vilket typsnitt som används. Utvecklingen av kod går fort och ibland hinner inte webbläsarna uppdateras i samma takt. Det gör att om inte webbläsaren känner igen koden så kan den inte tolka den på rätt sätt. Vissa versioner av webbläsare har även slutat uppdateras och kommer inte hänga med i utvecklingen. Även beroende på vilket operativsystem du använder när du besöker webbplatsen påverkar dess utseende. En Mac presenterar till exempel knappar i en oval form, medan en PC ger dem ett mer rektangulärt utseende.
Att få det helt överensstämmande är svårt. Någonstans får man prioritera funktionalitet framför visuell förenlighet.
Vill ni veta mer om våra projekt eller vad 2Creative kan göra för ditt företag? Ta kontakt med oss!