2020-09-04

CSS – Sätter färg på webbtillvaron

Cascading Style Sheet är ett språk för att formgiva webben. När World Wide Web föddes 1989 fanns det ingen ambition att kunna ändra utseendet på en webbplats. Men ett intresse låg och grodde. Olika idéer togs fram för att tillslut, 1994, landa i Håkon Wium Lies förslag. Sättet man skrev CSS i hans första prototyp såg annorlunda ut än hur syntaxen ser ut idag, men idén var densamma. Tanken var ett ”styling-ark” som kan skrivas över och ändras allteftersom, som i ett flöde. Man säger inte till webbläsaren exakt hur en webbsida ska presenteras, utan istället ges önskemål om hur man önskar att sidan ska renderas och sedan är det upp till webbläsaren att tolka informationen i styling-arket. En genomarbetad version av css presenterades 1996 med en syntax som man kan känna igen även idag.

Inte så enkelt som man kanske tror

Eftersom CSS som språk ser enkelt och rättfram ut är det många som inte gör någon vidare djupdykning inom det. Men det är ingen dum idé att läsa på lite mer. Det finns mycket under huven inom CSS som kan ställa till det även för den mest erfarne webbutvecklaren. Genom att göra efterforskning och läsa vidare om verktyg man använder kan man lära sig mycket som man har nytta av för att inte göra samma misstag om och om igen. Författaren till detta inlägg kan tipsa om MDN Web Docs och Youtube-lektionerna med Kevin Powell för den som är intresserad.


Vill du veta mer om vad vi på 2Creative kan göra för dig och ditt företag? Låter WordPress intressant? Kontakta oss så kan vi berätta mer.