Google kommer att utöka sin algoritm nästa år. Nya mätinstrument för hur högt en sida rankas kommer att implementeras, Core Web Vitals. De riktar in sig mot sidupplevelser, Page Experience som Google kallar det och kommer bli en del av parametrarna som avgör hur högt ditt Googlepoäng blir. Desto mer Googlepoäng, desto högre upp i listan av sökresultat hamnar en webbsida. Man kommer bland annat titta på hur snabbt en sajt laddas, om den har ”https”, mobilvänlighet och om det finns innehåll som ”hoppar runt” för mycket medan en sida laddas klart.

Vad innebär Core Web Vitals mer exakt?

Core Web Vitals är indelat i tre delar:

LCP – Largest Contentful Paint
Detta handlar om innehåll som påverkar hastigheten på webbplatsen. Element som t. ex. bilder, video ska hålla god kvalitet men inte ta för lång tid att ladda in. 75% av sidan ska vara färdigladdad inom 2.5 sekunder för att det ska anses godkänt.

FID – First Input Delay
First Input Delay räknar tiden mellan att en användare interagerar på sajten (t.ex. klickar på en knapp) tills att webbläsaren börjar processa denna interaktion. Man ska sträva efter att hålla denna tid under 100 millisekunder.

CLS – Cumulative Layout Shift
Här tittar Google på hur mycket innehållet på din sida ”hoppar runt” medan den laddas klart. Ett exempel (som kan vara väldigt irriterande) är när du ska klicka på en knapp, men p.g.a. att ett annat element plötsligt dyker upp så flyttas knappen och istället trycker du på något annat. Ni känner säkert igen detta från Alla Bolags webbplats. Ett irritationsmoment som Google inte längre kommer att se genom fingrarna på.

Googles nya algoritm kommer att lanseras i maj 2021. Så det finns fortfarande gott om tid att gå igenom sin webbplats och se om det finns någonting att förbättra. För om du inte finns på Google, finns du verkligen då?


Vill du prata mer om SEO? Eller är du nyfiken på WordPress? Kanske undrar du var 2Creative kan göra för dig och ditt företag? Kontakta oss så berättar vi mer.