2019-12-06

WordPress – En framgångssaga

Vi pratar ofta om hur mycket vi gillar WordPress här på 2Creative. Nu tänkte vi göra ett snabbt djupdyk i WordPress historia.

Allt började år 2002 då grundaren av bloggverktyget b2/cafelog, Michel Valdrighi, utan förvarning slutade utveckla programvaran. Många användare saknade då plötsligt support och en av dessa var Matt Mullenweg. Matt beslutade att fortsätta utvecklingen av b2/cafelog tillsammans med vännen Mike Little. En annan av Matts vänner föreslog ett namnbyte till ”WordPress”. Och så blev det. Den första versionen av WordPress kom den 27 maj 2003 och inkluderade bland annat ett nytt administrationsgränssnitt.

Matt har ett stort jazz-intresse och det märks i valet av namn på uppdateringar och plugins. WordPress 1.0 kallades även för ”Davis-versionen”, döpt efter jazzlegendaren Miles Davis. En annan legendar som fick sig en hyllning flera gånger om var Louis Armstrong.  ”Hello Dolly”  som är ett plugin som följer i varje ny version av WordPress är döpt efter en av sångerna på Armstrongs repertoar.

Allteftersom åren gick så skapades mer funktionalitet och möjligheter för användarna.
Bland annat att använda teman och skapa plugins, som fortfarande idag är några av de mest använda funktionerna i WordPress. När version 1.5 släpptes i februari 2005 nådde man runt 900000 nedladdningar. Version 5.3, som i skrivande stund är den senaste versionen, har laddats ner över 10 miljoner gånger och finns tillgängligt på över 50 språk.

WordPress är idag världens populäraste CMS. Runt 34% av sajterna på internet är WordPress-baserade. Och vi är stolta att kunna säga att några av dessa är skapade av oss i 2Creative.

Vill du veta mer om vad WordPress kan göra för dig och ditt företag?
Kontakta oss så berättar vi mer.